căutare personalizată

Cazare Hebridele, rezervati online un loc de cazare in Hebridele Cazare Hebridele

 

 

Hebridele – Insulele scotiene

 

Obiective turistice Hebridele

 

Hebrides (Gaelic : Innse Gall) cuprind un arhipelag divers şi răspândit lângă coasta de vest a Scoţiei. Există două grupuri principale, Inner Hebrides (Hebridele Interioare) şi Outer Hebrides (Hebridele Exterioare). Aceste insule au o istorie lungă în ceea ce priveşte ocuparea lor începând cu Mezoliticul, iar cultura locuitorilor lor a fost afectată de influenţe succesive a celţilor, norvegienilor şi vorbitorilor de limbă engleză, fapt ce se egăseşte în denumirile date insulelor.


Din punct de vedere geologic, Hebridele au straturi geologice din Precambrian şi sunt cele mai vechi roci din Europa până la intruziuni din Terţiar.

 • Inner Hebrides includ : Islay, Jura, Mull, Raasay, Staffa şi Insulele Mici
 • Outer Hebrides, sunt mai mici, incluzând : Barra, Benbecula, Berneray, Harris, Lewis, North Uist, South Uist şi St. Kilda.


Luate ca un întreg, ele sunt situate în Marea Hebridelor şi sunt uneori numite « Insulele Vestice », termen care se potriveşte mai degrabă insulelor Hebride Exterioare, care cândva au fost cunoscute ca «Long Island »(Insula Lungă).


Hebridele sunt probabil cel mai bine cunoscut grup de insule scoţiene, celelalte grupuri de insule includ Firth of Clyde, Island of the Forth şi Northern Islands.

 

Inner Hebrides

 

Obiective turistic Inner Hebrideles

 

Insula Arran - Isle of Arran

O insulă mică, lungă de 20 de mile şi 56 de mile împrejur, localizată lângă coasta S-V a Scoţiei. Se ajunge uşor din Glasgow. Se poate ajunge cu feribotul din Ardrossan (Ayrshire) sau Claonaig (Kintyre). Cunoscută ca « Scoţia în miniatură » are istorie (castele, blocuri de piatră verticale), viaţă sălbatică (păsări, foci, căprioare) şi facilităţi de petrecere a timpului liber (tenis, golf, yachting, călăritul poneilor, bowling şi ciclism). Pentru cei pasionaţi de golf deţine şi se mândreşte cu 8 terenuri de golf.

 

Insula Bute - Isle of Bute

Aflată la o jumătate de oră de Glasgow este o insulă mică cu multe plaje nisipoase, 3 terenuri de golf, câteva monumente antice şi este locul unde se află somptuoasa casă Mount Stuart.

 

Insula Coll - Isle of Coll

Cu plaje nisipoase, este un loc ideal pentru relaxare.Este locul care a inspirat-o pe scriitoarea Katie Morag în cărţile ei pentru copii.

 

Insula Colonsay - Isle of Colonsay

Accesibilă cu feribotul de la Islay sau Oban.

 

Insula Gigha - Isle of Gigha

Insula a fost cumparat de cineva in 2002. Mai multe informatii pe www.gigha.org.uk

 

Insula Iona - Isle of Iona

Aflată la 5 minute pe mare de Mull, este o insuliţă cu o abaţie, celebră pentru istoria ei cu referire la Sfântul Columba şi creştinismul celtic.

 

Insula Islay - Isle of Islay

Are multe distilerii de whisky, plaje goale, rezervaţie naturală şi un sit istoric. Este numită şi Regina Hebridelor.

 

Insula Jura - Isle of Jura

Se află în apropierea insulei Islay, este forte puţin populată : este căminul miilor de căprioare. George Orwell s-a retras aici şi a scris romanul său « 1984 ».

 

Insula Mull - Isle of Mull

Cea de a doua insulă ca mărime din Inner Hebrides, această insulă este largă şi parcă neatinsă, cu dealuri, cascade, grote în mare, blocuri de piatră verticale, păduri unde te poţi plimba şi plaje întinse pe 300 de mile pe linia de coastă. Este locul unde s-a turnat serialul BBC « Balamory »(Tobermory).
Se poate ajunge pe insulă cu feribotul din Oban. Din Mull se pot face excursii cu ambarcaţiuni pe insulele învecinate ca : Iona, Staffa şi insulele Treshnish.

 

Insulele Mici - Small Isles

Sunt 4 insule : Eigg, Rum, Canna şi Muck, fiecare având propriile caracteristici. Se poate ajunge la ele din Arisaig şi Mallaig cu barca.

 

Insula Skye - Isle of Skye

Este cea mai mare şi cea mai populară dintre Inner Hebrides, celebră pentru peisajul ei montan (Cuillins şi Quiraing), cascade şi castele. Se ajunge aici pe pod de la Kyle of Lochalsh sau cu feribotul de la Mallaig şi Glenelg. Insula învecinată cu Skye, Raasay merită să fie vizitată şi ea.

 

Insula Staffa - Isle of Staffa

Ia un vapor  de la Mull sau Iona pentru a vedea celebra peşteră a lui Fingal (Fingal,s Cave).

 

Insula Tiree - Isle of Tiree

Aflată aproape la marginea Atlanticului, are o climă blândă şi cer senin. Tiree este o destinaţie populară pentru windsurfing.

 

 

Insulele Vestice sau Outer Hebrides

 

Obiective turistic Outer Hebrideles

 

Insula Harris - Isle of Harris

O superbă insulă a contrastelor : coasta stâncoasă de est arată ca suprafaţa lunii, în vest plajele aurii sunt adesea pustii. În apropiere se află insuliţele Scarp şi Taransay. De pe insula Harris poţi ajunge pe mare la insulele Uists.

 

Insula Lewis - Isle of Lewis

Cu capitala la Stornoway, este cel mai mare oraş din Insulele Vestice, se află la mai puţin de 3 ore cu feribotul de la Ullapool.Insula are multe plaje nisipoase neatinse : aici se află celebrele blocuri de piatră Callanish (a 2-a după Stonehenge). În apropiere se află frumoasa insulă Great Bernera cu un sat din Epoca de Fier.

 

Ce se poate vizita


Calanais Standing Stones

 • sunt blocuri de piatră verticale aranjate sub formă de cruce.
 • au fost ridicate în jurul lui 3.000 Î.Ch.
 • este un inel de piatră Neolitic şi o asociere de blocuri de piatră aliniate
 • se află pe o culme, văzându-se de la distanţă.
 • inelul a fost construit cam pe la 2.900-2.600 Î.Ch. Este mai vechi decât Stonhenge. Are un aranjament unic, cu şiruri de blocuri de piatră ce merg în 4 direcţii pornind de la inel. Nu se ştie dacă alinierea blocurilor s-a făcut odată cu inelul. Toată aranjarea are legătură probabil cu evenimente astrologice.

 

Dun Carloway

 • unul din cele mai bine păstrate turnuri rotunde de apărare din Scoţia.
 • se află la 1,5 mile de Carloway, cam 16 mile NV de Stornoway.


The Black House Arnol

 • o casă tradiţională, acoperită cu stuf, care permite o înţelegere a vieţii insulare a Insulele Vestice.

 

Insulele Uists - Isle of Uists

North Uist - Benbecula - South Uist. Un lanţ de insule cu dealuri, plaje nisipoase, rezervaţii naturale şi monumente antice. Insulele Uists sunt accesibile cu feribotul şi cu avionul.

 

Insula Barra - Isle of Barra

Situată spre capătul lanţului Insulelor Vestice, acest loc a fost descris ca « Barradise » cu dealurile şi cu plajele ei. Se poate ajunge cu feribotul sau cu avionul.

 

Ce se poate vizita

Kisimul Castle

 • singurul castel medieval păstrat în Insulele Vestice.

 

Insula St. Kilda - Isle of St. Kilda

Aproximativ la 55 mile de Harris, este un arhipelag mic format din insulele Hirta, Dum, Soay şi Boreray. Sunt locuite de secole dar au fost evacuate în 1930. Sunt renumite pentru coloniile de păsări marine. Face parte din Patrimoniul Universal UNESCO.

 

Hebridele - Obiective turistice Hebridele

© HartaEuropa.com                                                             HartaEuropa homepage