căutare personalizată

Cazare Aberdeen, rezervati online un loc de cazare in Aberdeen Cazare Aberdeen

 

 

Aberdeen

 

Obiective turistice Aberdeen

 

Aberdeen este cel de al treilea cel mai populat oraş al Scoţiei, şi unul din cele 32 de zone ale consiliului local guvernamental al Scoţiei. Are o populaţie estimată la 200.000 de locuitori.


Poreclele date oraşului sunt : Granite City (Oraşul de Granit), The Grey City (Oraşul Cenuşiu) şi Silver City with the Golden Sands (Oraşul de Argint cu Nisipuri de Aur). În perioada dintre mijlocul sec. XVIII şi mijlocul sec. XX, clădirile din Aberdeen aveau încorporat franit cenuşiu de carieră local, mica din componenţa căruia strălucea ca şi argintul.


Oraşul are o linie de coastă lungă şi nisipoasă. De la descoperirea zăcământului de petrol din Marea Nordului în anii 70, alte porecle au fost date oraşului : Capitala Petrolului Europei sau Capitala Energiei Europei.

Zona din jurul Aberdeen-ului a fost locuită de cel puţin 8000 de ani, când sate preistorice se întindeau în jurul gurilor râurilor Dee şi Don.

În  1319, Aberdeen a primit statutul de Royal Burgh (Oraş Regal) de la Robert the Bruce, transformând oraşul din punct de vedere economic. Ubiversitatea din Aberdeen, fondată în 1495 şi Universitatea Robert Gordon, căreia i-a fost acordata statutul de universitate în 1992, fac din Aberdeen centrul educaţional al Nord-Estului. Industriile tradiţionale ale pescuitului, fabricarea hârtiei, textile, construcţiile navale au fost depăşite de industria petrolieră şi portul Aberdeen. Eliportul Aberdeen este unul din cele mai active eliporturi comerciale din lume iar portul este cel mai mare din N-E Scoţiei.

Aberdeen a câştigat competiţia «the Britain in Bloom», record doborât de 10 ori şi găzduieşte Festivalul Internaţional al Tineretului din Aberdeen, un eveniment internaţional major care atrage până la 1000 dintre cele mai talentate companii de arte tinere.

 

Istoria Aberdeenului


Primele aşezări umane din Aberdeen datează de cel puţin 8.000 de ani. Oraşul a început ca două burguri separate : Old Aberdeen (Vechiul Aberdeen) şi New Aberdeen (Noul Aberdeen), o aşezare pescărească şi comercială, unde canalul Denburn intră în estuarul râului Dee. Prima cartă a fost garantată de William the Lion în 1179 şi atesta drepturile constituite garantate de David I. În 1319, Marea Cartă a lui Robert the Bruce a transformat Aberdeen-ul într-o comunitate independentă financiar şi deţinătoare de proprietăţi. Cei din Aberdeen beneficiază încă de Common Good Fund.

În timpul războaielor de independenţă scoţiene, Aberdeen s-a aflat sub conducerea engleză, astfel Robert the Bruce a asediat castelul Aberdeen înainte de a-l distruge în 1308 urmat de masacrarea garnizoanei engleze şi recapturarea Aberdeen-ului pentru locuitori.


Oraşul a fost incendiat de Edward III al Angliei în 1336, dar a fost reconstruit şi extins, numindu-se Noul Aberdeen. Oraşul a fost puternic fortificat pentru a preveni atacurile lorzilor din vecinătate, iar porţile au fost îndepăratate în 1770.


În timpul Războaielor celor 3 Regate (1644-1647) oraşul a fost prădat de ambele părţi. În 1644, după Bătălia Aberdeen-ului, trupe regaliste l-au luat şi l-au jefuit. În 1647 izbucnirea ciumei bubonice a decimat un sfert din populaţie.

În sec. XVIII, a fost construită o nouă primărie (Town Hall) şi au apărut primele servicii sociale cu Infirmeria de la Woolmanhill în 1472 şi Azilul de nebuni (Lunatic Asylum) în 1779. La sfârşitul sec. XVIII consiliul a început lucrări majore de îmbunătăţire a drumurilor cu principalele artere George Street, King Street şi Union Street, toate terminate la începutul secolului următor.

Un secol mai târziu, creşterea importanţei economice a Aberdeen-ului şi dezvoltarea industriilor navale şi de pescuit au dus la apariţia portului cu Victoria Dock, the South Breakwater, şi extinderea lui North Pier.


Programul de extindere a infrastructurii a avut repercursiuni, şi în 1817 oraşul a dat faliment. O redresare a prosperităţii generale a urmat după Războaiele Napoleonene. Iluminatul străzilor cu gaz s-a făcut în 1824 şi în 1830 a apărut o intensificare a alimentării cu apă aceasta fiind pompată din râul Dee într-un rezervor în Union Place. Un sistem de canalizare subteran a înlocuit canalizarea de suprafaţă în 1865.


Oraşul a fost pentru prima dată unificat în 1891. Deşi Old Aberdeen are încă o cartă şi o istorie separată, el împreună cu New Aberdeen nu se mai deosebesc. Ambele formează oraşul împreună cu Woodside şi Royal Burgh of Torry la sud de râul Dee.

 

Cultura în Aberdeen


Oraşul are farmec şi o gamă largă de activităţi culturale şi muzee. Oraşul este vizitat în mod regulat de Companiile de Artă Naţională a Scoţiei (Galeria de Artă) Aberdeen Art Gallery adăposteşte o colecţie de picturi aparţinând Impresioniştilor, Victorienilor, Scoţienilor şi picturi ale Britanicilor sec. XX, precum şi colecţii cu obiecte de argint şi sticlă. Deasemenea include Alexander Macdonald Bequest, o colecţie a operelor sec. XIX. Târziu donate de primul binefăcător al muzeului precum şi o colecţie în permanentă schimbare a operei contemporane şi expoziţii.

 

Muzee în Aberdeen

 

Muzeul Maritim din Aberdeen este localizat în Shiprow, spune povestea legăturilor Aberdeen-ului cu marea începând de la corăbiile cu pânze şi clippere (vase cu pânză ce transportau pasageri) până la ultimile tehnologii în exploatarea petrolului şi gazului. Muzeul include un model de platformă petrolieră Murchison de 8,5 m. înălţime şi un ansamblu al sec. XIX luat de la Rattray Headlighthouse.

 

  • Casa Provost Ross - Provost Ross House


Casa Provost Ross este a doua cea mai veche casă de locuit din oraş. A fost construită în 1593 şi a devenit reşedinţa lui Provost John Ross de Arange în 1702. Casa a păstrat câteva trăsături medievale originale ca : o bucătărie, un şemineu şi tavanele cu grinzi.

 

spune povestea celui mai cunoscut regiment al Scoţiei.

 

Muzeul Marishal deţine principalele colecţii ale Universităţii Aberdeen, având 80.000 de articole de artă frumoasă, de istorie scoţiană şi arheologie, şi arheologie europeană, mediteraneană şi a Orientului Apropiat. Expunerile permanente şi colecţiile de referinţă sunt argumentate de expoziţiile temporare regulate.

 

Galerii în Aberdeen

 

Spaţii deschise în Aberdeen


Aberdeen este celebru datorită celor 45 de parcuri şi grădini remarcabile şi pentru expunerea florală a oraşului care include 2 milioane de trandafiri, 11 milioane narcise şi 3 milioane de şofran. Oraşul a câştigat premiul « Best City » de la Societatea de Horticultură Regală a Britain in Bloom de 10 ori din cele 20 de ediţii ale competiţiei. Oraşul a gâştigat şi categoria celui mai întins oraş din 1968 încoace. După o perioadă de 9 ani, Aberdeen a fost lăsat în afara competiţiei pentru a da o şansă şi altor oraşe să câştige. «Best City» a fost câştigat de Aberdeen şi în 2006 împreună cu premiul Oraşe Internaţionale în Floare (International Cities in Bloom) iar suburbia Dyce a câştigat premiul Small Towns.

 

  • Parcul Duthie - Duthie Park

Duthie Park a fost deschis în 1899 pe malul nordic al râului Dee. Numele i-a fost dat în dar de Miss Elizabeth Crombie Duthie of Ruthrieston în 1881. Are grădini întinse, un deal cu trandafiri, un lac cu bărci, un pavilion pentru orchestră, o zonă de joacă precum şi a doua din cele mai mari grădini împrejmuite din Europa «David Welch Winter Gardens»

 

  • Parcul Hazlehead - Hazlehead Park

Parcul Hazlehead este un parc întins şi împădurit, aflat la marginea oraşului, popular pentru plimbările prin pădure, pentru entuziaştii sporturilor, naturaliştilor şi pentru iubitorii de picnic. Există terenuri de fotbal, două terenuri de golf, o şcoală de golf şi una de călărie.
Succesul oraşului Aberdeen la competiţiile Britain in Bloom este adesea atribuită lui Johnston Gardens, un parc mic de 1 ha. La capătul vestic al oraşului conţinând o mare varietate de plante şi flori renumite pentru frumuseţea lor. Grădina a fost numită cea mai bună grădină din Britania, în 2002.

 

  • Parcul Seaton - Seaton Park

Parcul Seaton este parcul unei foste case particulare aflat la marginea grădinii Catedralei Sf. Machar. Locul de plimbare este menţinut într-un stil convenţional având o mare varietate de plante. Parcul mai are şi câteva zone cu un stil opus celui convenţional.

 

  • Gradinile Terasei Union - Union Terrace Gardens

Gradinile Terasei Union au fost deschise în 1879 si sunt situate în centrul oraşului. În ultimii ani au intrat într-un con de umbră şi există câteva planuri pentru a le îmbunătăţi cum ar fi construirea unui centru de artă în aceste grădini. Mai recent un om de afaceri prolific din Aberdeen, Sir Ian Wood a fost de acord să finanţeze crearea unei pieţe civice mari ridicând grădinile şi acoperind drumul şi şinele din apropiere.

 

  • Parcul Victoria si Parcul Westburn - Victoria Park and Westburn Park

Parcul Victoria si Parcul Westburn aflate unul lângă altul, parcurile acoperă o suprafaţă de 110.000 m2. Parcul Vicoria s-a deschis în 1871. Este mai conservator folosit ca loc unde te poţi aşeza pe jos, cu o fântână făcută din 14 feluri de granit, prezentate publicului de lustruitorii de granit şi meşterii din Aberdeen. În partea de nord este Westburn Park deschis în 1901, cu zone întinse de iarbă folosite ca terenuri de sport. Există un centru de tenis cu terenuri interioare şi exterioare, pistă pentru biciclete pentru copii, zonă de joacă şi pajişti cu iarbă.

 


Case istorice în Aberdeen

 

Catedrale în Aberdeen

 


Rezervaţii naturale în Aberdeen

  • Donmouth Local Nature Reserve
  • Kincorth Hill Local Nature Reserve

 

Păduri în Aberdeen

  • Kirkhill Forest

 

Activităţi, sport şi relaxare în Aberdeen

 

Aberdeen - Obiective turistice Aberdeen

 

© HartaEuropa.com                                                             HartaEuropa homepage